Assignments‎ > ‎

Assignments Set-1


Fundamentals of IT (Set-1)

Q1. How computers are useful in data generation?
Answer: Wrong question (Computer is a data processing machine)
See Page No. 15 (Section 1.4)

Q2. Write a note on computer structure.
Answer: Page No. 24

Q3. Convert the following from binary to decimal:
a. 11111
b. 10110
c. 11001
d. 00101
Answer: a. 31, b. 22 , c. 25 , d. 5

Q4. What is real-time operating system?
Answer: Click here

Q5. Define OS.
Answer: Click here

Q6. Briefly explain basic units of MS-Word.
Answer: Page No. 125 (Section 6.3)

Q7. How do you navigate worksheets?
Answer: Page No. 200 (Section 7.9)

Q8. Give the syntax of if(), sumif(), countif().
Answer: Page No. 230 (Section 8.4)

Q9. Explain different basic parts of Power Point window.
Answer: Page No. 285 (Section 9.3)

Q10. Explain different types of media with examples
Answer: Page No. 321 (Section 10.2)

===============================

Mathematics for IT (Set-1):


Q1.  If A = {x / x2 – 5x + 6 = 0}  B= {2, 4}  C = {4, 5}  then find (A – B) x (B – C)
Answer:    { (3,2) }

Q2. Show that  r ^ (~r v ~s) is neither a tautology nor a contradiction
Answer:

r

s

~r

~s

~r v ~s

r ^ (~r v ~s)

T

T

F

F

F

F

T

F

F

T

T

T

F

T

T

F

T

F

F

F

T

T

T

F





Q3. Verify that the set Zn = {….., –3, –2, –1, 0, 1, 2, 3, ……} under the binary operation addition is an Abelian group.
Answer: Page No. 48

Q4. Prove that  tanӨ+secӨ-1/tanӨ-secӨ+1= cosӨ/1-sinӨ = 1+sinӨ/cosӨ
Answer: Page No. 69




Q5. Find the derivative of sin2x from first principles.
Answer: 2cos2x

Q6: Integrate x.log(1 + x) with respect to x.
Answer: 1/2(x2-1)log(x+1)-x2/4+x/2+C

=============================

Digital Logic (Set-1):


Q1. Convert the following octal numbers to base 10
a.  273      Answer: 187
b. 1021     Answer: 529

Q2. What is a logic gate?
Answer: Click here

Q3. Minimize the following functions using Quine-McCluskey tabular method:

        a.   


        b. 

                                        (with don’t care terms 2,7,13,22,23)
Answer:
a. F =  A'B'C' + B'D + BCD' + AC + ABD'
b. F =  ACD + B'CE + A'B'D'E + A'C'D'E' + AB'D'E' + BC'DE + BCE' + ABC'E

Q4. Design 2-bit comparator using gates.
Answer:









Q5.  Define Sequential Circuits.
Answer: Click here

Q6. Draw and explain the operation of 4-bit serial-in parallel-out shift register.
Answer: Click here

Q7. Explain the working of 8-bit ring counter.  Draw the timing diagram.
Answer: (hint: extend 4-bit to 8-bit)

Q8. Explain traffic light signaling with a neat circuit diagram.
Answer: Page No. 133 (or  Click here )

Q9. Write a short note on Digital Versatile Disk.
Answer: Click here

Q10.  Explain practical concepts and applications of DAC.

Answer: Click here


==================================

C Programming and Data Structures (Set-1):

Q1. What do you mean by data types?  Explain.
Answer: Page No. 3

Q2. Write an algorithm to print all even numbers in descending order and draw the flowchart.
Answer: Flowchart to print all even numbers in descending order from 100 till 2.


Q3. Write a C program to add all numbers between 100 and 200 that contain the digit 5.
Answer:

Text Box

//Written for smu.covertbay.com
//Modify according to your need
//Compiled & tested with Dev-C++ Compiler
//For Turbo C++ use void main () instead of main(void)
#include <stdio.h>
#include <conio.h>
main(void)
{
int t=0,a=101,b=0,c=100;

for(;a<=200;a++)
{
b=a-c;
if(b%10==5||b/10==5)
t+=a;
}
printf("\nSum of the numbers is %d",t);
printf("\n\n\t\t\tWritten for smu.covertbay.com\n\n");       
getch();
}


Q4. Write a program that accepts 15 different numbers and find the LCM and HCM.
Answer:

Text Box

//Written for smu.covertbay.com
//Modify according to your need
//Compiled & tested with Dev-C++ Compiler
//For Turbo C++ use void main () instead of main(void)
#include <stdio.h>
#include <conio.h>

int hcmz(int,int);
int lcmz(int,int);

main(void)
{
int num[14],c=15,v,max,min;

printf("Enter 15 numbers:\n");
           
for(v=0;v<c;v++)
scanf("%d",&num[v]);

min=num[0];
for(v=1;v<c;v++)
min=hcmz(min,num[v]);
printf("\nHCM is %d",min);

max=num[0];
for(v=1;v<c;v++)
max=lcmz(max,num[v]);
printf("\nLCM is %d",max);

printf("\n\n\t\t\tWritten for smu.covertbay.com\n\n");          
getch();
}

int lcmz(int e,int f)
{
int lcm;
lcm = e*f/hcmz(e,f);
return lcm;
}

int hcmz(int e,int f)
{
int dump,rem;
if(e<f)
{
dump=e;
e=f;
f=dump;
}   
while(1)
{
rem=e%f;
if(rem==0)
return f;
else
e=f;
f=rem;
}
}


Q5. Distinguish library functions and user defined functions.
Answer: Unit 5 (Library function = predefined function | user defined function = defined by user)

Q6. Write a C program to copy two strings using pointers.
Answer:

Text Box

//Written for smu.covertbay.com
//Modify according to your need
//Compiled & tested with Dev-C++ Compiler
//For Turbo C++ use void main () instead of main(void)
#include <stdio.h>
#include <conio.h>

void cpy(char *d, char *s);

main(void){
char st1[31],st2[31],st3[31],st4[31];
        
printf("Enter 1st string: ");
gets(st1);
printf("Enter 2nd string: ");
gets(st2);
      
cpy(st3, st1);
cpy(st4, st2);
printf("\n1st copied string: %s\n", st3);
printf("2nd copied string: %s\n", st4);
printf("\n\n\t\t\tWritten for smu.covertbay.com\n");
getch();
}

void cpy(char *d, char *s)
{
while(*s)
*d++ = *s++;
*d = '\0';
}


Q7. Write a program to accept name and store the name in its short form (e.g. Sikkim Manipal University should be stored as SMU).
Answer:

Text Box

//Written for smu.covertbay.com
//Modify according to your need
//Compiled & tested with Dev-C++ Compiler
//For Turbo C++ use void main () instead of main(void)
#include <stdio.h>
#include <conio.h>

main(void)
{
char a[31]="";
char s[31]="";
char p=' ';
int c=1,v=0;

printf("Enter here: ");
gets(a);

s[0]=a[0];
for(;v<100;v++)
{
if(a[v]==p)
{ s[c]=a[v+1];
c++; }
}
       
FILE *q;               
q=fopen("test.txt","ab");
fwrite(&s,31,1,q);
fclose(q);
        
printf("\n\n\tShort form is saved in the file named test.txt\t\n");
printf("\n\t\tWritten for smu.covertbay.com\t\n");
getch();
}



Q8. What is a Data Structure? Explain.
Answer:Page No. 120

Q9. Write a program to implement stack with POP and PUSH operations.
Answer: Page No. 137

Q10. Write a C program to implement dequeue.
Answer: Page No. 155


=========================================

Database Management Systems (Set-1)

Q1. List out the database implicit properties.
Answer: Page No. 2 (Section 1.2)

Q2. What are the applications of SQL Server 2000?
Answer: *

Q3. Distinguish between three major types of architectural data models.
Answer: Page No. 41

Q4. Explain various file organizations in detail.
Answer: Page No. 74

Q5. What is the goal of query optimization?  Why it is important?
Answer: *

Q6. What is relational completeness?  If a query language is relationally complete, can you write any desired query using that language?
Answer: *

Q7. What is relational completeness?  If a query language is relationally complete, can you write any desired query in that language?
Answer: *

Q8. What is the basic purpose of 4NF?
Answer:

Q9. How might a distributed database designed for a local area network differ from one designed for a wide area network?
Answer: *

Q10. What are the drawbacks of current commercial databases?
Answer: *

===========================================

*For answers Check your DBMS course book

Comments